Αγοράσαμε λοιπόν το νήμα και τις βελόνες μας και θα θέλαμε πάρα πολύ να πλέξουμε, αλλά… αλλά δεν ξέρουμε πως να διαβάσουμε το σχέδιο… Τώρα; Το ξέρω, το σενάριο είναι πολύ συνηθισμένο… αλλά είναι και βγαλμένο από την ζωή, μη μου πείτε…
Τι θα λέγατε να αρχίσουμε να ξεκαθαρίζουμε αυτό το θολό τοπίο; Γιατί να μην μπορούμε να διαβάσουμε το σχεδιάγραμμα; Μπορούμε και θέλουμε!Θα κάνουμε σήμερα μια αρχή, με ένα απλό παράδειγμα. Θα επανέλθουμε φυσικά αρκετές φορές στο ίδιο θέμα, με παραπάνω πληροφορίες.
Θα αρχίσουμε πλέκοντας ένα σελιδοδείκτη, σύμφωνοι; Εύκολο, γρήγορο και ό,τι πρέπει για να μάθουμε να διαβάζουμε το περίφημο σχεδιάγραμμα. Σήμερα θα σας δώσω μόνο γραπτές οδηγίες και εξηγήσεις για το σχεδιάγραμμα και αύριο θα ανεβάσω και την εικόνα του, για να σας …παιδέψω λίγο.
Λίγο νήμα μέτριο σε πάχος λοιπόν και ανάλογες βελόνες κι αρχίζουμε! Το σχεδιάγραμμα είναι αυτό:
Ευτυχώς στο καλό μας lexicon έχουμε ήδη δώσει την μετάφραση των Αγγλικών όρων κι έτσι θα μπορείτε να ανατρέξετε εκεί για τις μελλοντικές σας απορίες, γιατί σήμερα θα εξηγήσω το σχεδιάγραμμα αναλυτικά. Κάθε άδειο τετραγωνάκι είναι ένας πόντος (π) που πλέκεται Καλή (Κ) όταν πλέκουμε στην Καλή Πλευρά του πλεκτού (ΚΠ) και Ανάποδη(Α) όταν πλέκουμε στην Ανάποδη Πλευρά(ΑΠ).
Το σχεδιάγραμμά μας είναι αριθμημένο οριζοντίως και καθέτως. Οι αριθμοί πάνω και κάτω από τα κουτάκια αναφέρονται στους πόντους. Εδώ λοιπόν, πλέκουμε σε σύνολο 6 πόντων. Οι αριθμοί στο πλάι είναι οι σειρές του πλεκτού μας. Οι σειρές της ΚΠ έχουν τον αριθμό δεξιά τους (1,3,5,) και οι σειρές της ΑΠ τον έχουν αριστερά (2,4,6). Διαβάζουμε την κάθε σειρά ξεκινώντας από τον αριθμό στο πλάι της.
Ρίχνουμε λοιπόν 6π στην βελόνα μας και θα έλεγα να πλέξουμε 2 σειρές όλο Κ(=μους) για να “στρώνει” καλύτερα το πλεκτό μας. Αμέσως μετά, θα πλέξουμε σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα. Διαβάζω κουτάκι-κουτάκι την πρώτη σειρά, αρχίζοντας από τα δεξιά, δίπλα από τον αριθμό 1:
1π Κ, 1 Ζετέ,1 Αριστερή Μείωση στριφτά, 1 Δεξιά Μείωση, 1 Ζετέ, 1π Κ
Αυτή είναι η πλέξη της πρώτης σειράς. Στη δεύτερη σειρά, όλα τα κουτάκια είναι άδεια και άρα θα πλέξουμε όλους τους π Α, αφού βρισκόμαστε στην ΑΠ του πλεκτού. Από εδώ και πέρα, επαναλαμβάνονται οι 2 σειρές για όσο θέλετε.
Θα ήθελα εδώ να σας παραπέμψω στο lexicon και πάλι για τυχόν απορίες ως προς τον τρόπο που θα πλέξετε τις Μειώσεις. Επίσης, θα ήθελα να προσπαθήσετε να πλέξετε αυτόν τον σελιδοδείκτη-δείγμα, πριν ακόμα αναρτήσω τις δικές μου φωτογραφίες, γιατί μπορείτε να τα καταφέρετε μια χαρά χωρίς εμένα!!!
Reblogged this on Chany Jurado.
Πιο αναλυτική,…..δεν ξέρω τι παθαίνεις!!! Μαρία, όμως έτσι ακόμα και εγώ τα καταλαβαίνω! ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!!
Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο! Δεν είναι δύσκολο (αλήθεια) να μάθεις να διαβάζεις σχεδιάγραμμα! Μια “γλώσσα” είναι κι αυτή, αλλά μια γλώσσα με σύμβολα που παραπέμπουν στις πλέξεις!!! Θα τα καταφέρουμε μια χαρά, θα δεις!!! 😉